Tak jak by auto miało duszę!! I żyło według własnych reguł!!
Moderatorzy: Czolg, zimss, Saillupus, Wiecko, pilot
-
Tak jak by auto miało duszę!! I żyło według własnych reguł!!
Każdy młody kierowca wsiadający w tylnonapędowe auto jakim jest BMW, po prostu zaczyna zalatywać świerkiem lub dechami, jak kto woli!! Wszyscy chodziliśmy na kurs prawa jazdy i uczyliśmy się gdzie jest akumulator i zbiorniczek do spryskiwaczy!! Za moich czasów gdy zdawałem egzamin, a nie było to jakoś dawno to niczego się tam nie nauczyłem, oprócz tego gdzie jest lampka naładowania akumulatora!
Nie wiem jak jest teraz, jak uczą inne szkoły więc warto zaznaczyć, że to tylko moja opinia. Nasz sprawiedliwy Rząd powinien rozszerzyć zakres szkolenia nowych młodych kierowców!!W Finlandii przyszły kierowca szkolony jest szczególnie ze względu na fakt występowania poślizgu na drodze i jak panować nad autem. a pełne uprawnienie do prowadzenia pojazdu otrzymuje dopiero po trzech latach. Po tych trzech latach jest o wiele mniejsze prawdopodobieństwo tego, że kupi sobie BMW i na pierwszym zakręcie wpadnie do ogródka przydrożnej posesji.
Opanowanie samochodu na poziomie,, Patrz przed siebie i postaraj się wrzucić bieg numer dwa bez spoglądania na gałkę biegów" Jest cholernym absurdem! Wiadomo jednak, że trening czyni mistrza w przypadku gdzie mamy wyjeździć trzydzieści godzin po mieście, to raczej nie trening, to raczej próba wpojenia laikowi schematyzmu poznanej wcześniej trasy. To samo tyczy się osób w podeszłym wieku!! Po ukończeniu 60 roku życia ponownie powinniśmy przechodzić egzamin lub być chociaż sprawdzeni pod względem zdolności psychomotorycznych, nie jednokrotnie widziałem jak niestety właśnie takie osoby stwarzały zagrożenie.
Jeszcze co do nauki przed egzaminem na test prawa jazdy: Jest to chwila w życiu człowieka bardzo istotna. Instruktorzy starają się nam przelać jak najwięcej wiedzy w ciągu tak krótkiego czasu, są niesamowicie cierpliwi ale choćby nie wiem jak się starali nie zrobią z Nas pewnych siebie kierowców!! Wydłużając ten czas nauki i sam sposób szkolenia, ilość wypadków na polskich drogach spadła by diametralnie.
A co ze szkoleniem teoretycznym: Przynajmniej 10 godzin powinno być poświęcone na pokazywanie tragicznych wypadków które spowodowało nadużycie alkoholu, materiały pełne ofiar takich wypadków, artykuły i relacje, żeby jak najbardziej uświadomić ludziom, że alkohol za kierownicą nas zabije. Człowiek jaki by nie był nie zrozumie dopóki nie zobaczy.
A co do samych wypadków, warto też zaznaczyć, że kierowcy w naszym kraju są za słabo karani: Popatrzcie na Wielką Brytanie, Szwecję, Japonię tam nikt nawet nie myśli o przekroczeniu prędkości bo kary są tak surowe, że lepiej utrzymywać prawidłową prędkość. Jest tego też druga strona, straszne kary ok zgoda ale w krajach wyżej wymienionych za domem ,,wyrasta Ci tor wyścigowy" gdzie masz prawo wjechać bez opłat i ograniczeń i tam się wyszaleć lub podszkolić!!
U Nas jak jest już tor to trzeba za niego płacić i wcale nie ma go tak blisko domu!! Jak na razie są tylko bezpłatne Orliki. Nie da się ukryć, że szkolenie młodych kierowców jeszcze chyba długo się nie zmieni bo trzeba na to pieniędzy i to nie mało, a nasz Rząd ma ważniejsze sprawy, np: jak tu podnieść podatek, żeby się nikt nie zorientował!!
Wypadki pośród młodych kierowców będą i tego nikt nie zmieni!! Każdemu z Nas w pewnych momentach brakuje ogłady za kierownicą. A nie da się ukryć, że po to też organizujemy spoty na lotniskach by tam upuścić emocji za kierownicą!!
Więc i tu zapraszam na zlot 17.07.2011 aby się podszkolić i poszaleć:)!!
Teraz nie zostaje mi już nic w temacie do napisania: Choć może mała rada?!?!
Władze, jak będziecie podawać do wiadomości publicznej, że po raz kolejny wypadek spowodował młody kierowca, nie zapomnijcie dodać, że TO RÓWNIEŻ WASZA WINA!!
Pozdrawiam instruktorów jazdy, bo starają się osiągnąć 30h to co nie osiągalne!!
Nie wiem jak jest teraz, jak uczą inne szkoły więc warto zaznaczyć, że to tylko moja opinia. Nasz sprawiedliwy Rząd powinien rozszerzyć zakres szkolenia nowych młodych kierowców!!W Finlandii przyszły kierowca szkolony jest szczególnie ze względu na fakt występowania poślizgu na drodze i jak panować nad autem. a pełne uprawnienie do prowadzenia pojazdu otrzymuje dopiero po trzech latach. Po tych trzech latach jest o wiele mniejsze prawdopodobieństwo tego, że kupi sobie BMW i na pierwszym zakręcie wpadnie do ogródka przydrożnej posesji.
Opanowanie samochodu na poziomie,, Patrz przed siebie i postaraj się wrzucić bieg numer dwa bez spoglądania na gałkę biegów" Jest cholernym absurdem! Wiadomo jednak, że trening czyni mistrza w przypadku gdzie mamy wyjeździć trzydzieści godzin po mieście, to raczej nie trening, to raczej próba wpojenia laikowi schematyzmu poznanej wcześniej trasy. To samo tyczy się osób w podeszłym wieku!! Po ukończeniu 60 roku życia ponownie powinniśmy przechodzić egzamin lub być chociaż sprawdzeni pod względem zdolności psychomotorycznych, nie jednokrotnie widziałem jak niestety właśnie takie osoby stwarzały zagrożenie.
Jeszcze co do nauki przed egzaminem na test prawa jazdy: Jest to chwila w życiu człowieka bardzo istotna. Instruktorzy starają się nam przelać jak najwięcej wiedzy w ciągu tak krótkiego czasu, są niesamowicie cierpliwi ale choćby nie wiem jak się starali nie zrobią z Nas pewnych siebie kierowców!! Wydłużając ten czas nauki i sam sposób szkolenia, ilość wypadków na polskich drogach spadła by diametralnie.
A co ze szkoleniem teoretycznym: Przynajmniej 10 godzin powinno być poświęcone na pokazywanie tragicznych wypadków które spowodowało nadużycie alkoholu, materiały pełne ofiar takich wypadków, artykuły i relacje, żeby jak najbardziej uświadomić ludziom, że alkohol za kierownicą nas zabije. Człowiek jaki by nie był nie zrozumie dopóki nie zobaczy.
A co do samych wypadków, warto też zaznaczyć, że kierowcy w naszym kraju są za słabo karani: Popatrzcie na Wielką Brytanie, Szwecję, Japonię tam nikt nawet nie myśli o przekroczeniu prędkości bo kary są tak surowe, że lepiej utrzymywać prawidłową prędkość. Jest tego też druga strona, straszne kary ok zgoda ale w krajach wyżej wymienionych za domem ,,wyrasta Ci tor wyścigowy" gdzie masz prawo wjechać bez opłat i ograniczeń i tam się wyszaleć lub podszkolić!!
U Nas jak jest już tor to trzeba za niego płacić i wcale nie ma go tak blisko domu!! Jak na razie są tylko bezpłatne Orliki. Nie da się ukryć, że szkolenie młodych kierowców jeszcze chyba długo się nie zmieni bo trzeba na to pieniędzy i to nie mało, a nasz Rząd ma ważniejsze sprawy, np: jak tu podnieść podatek, żeby się nikt nie zorientował!!
Wypadki pośród młodych kierowców będą i tego nikt nie zmieni!! Każdemu z Nas w pewnych momentach brakuje ogłady za kierownicą. A nie da się ukryć, że po to też organizujemy spoty na lotniskach by tam upuścić emocji za kierownicą!!
Więc i tu zapraszam na zlot 17.07.2011 aby się podszkolić i poszaleć:)!!
Teraz nie zostaje mi już nic w temacie do napisania: Choć może mała rada?!?!
Władze, jak będziecie podawać do wiadomości publicznej, że po raz kolejny wypadek spowodował młody kierowca, nie zapomnijcie dodać, że TO RÓWNIEŻ WASZA WINA!!
Pozdrawiam instruktorów jazdy, bo starają się osiągnąć 30h to co nie osiągalne!!
Ostatnio zmieniony 03-07-2011, 17:43 przez Faqir, łącznie zmieniany 1 raz.
- Saillupus
- Administrator
- Status: Offline
Faqir jak zawsze święta racja, dopiero po zdaniu egzaminu uczysz się jeździć
ale konkluzja całości powinna być taka:
wspólnie piszemy projekt unijny, żeby przy każdym większym mieście powstał bezpłatny tor,
tam można by było się wyszaleć i podnieść swoje umiejętności, a nie robić to na ulicach
coś właśnie w stylu orlików
ale konkluzja całości powinna być taka:
wspólnie piszemy projekt unijny, żeby przy każdym większym mieście powstał bezpłatny tor,
tam można by było się wyszaleć i podnieść swoje umiejętności, a nie robić to na ulicach

coś właśnie w stylu orlików
No replecement for displacement
X5 e53 4.6iS, e46 320Ci cabrio, Mercedes CL 600 BT
Galeria obecnych i byłych aut, EX: e65 760i, E46 330 Cabrio, E46 330d touring, X5 4.4, E38 750i, E38 730d
X5 e53 4.6iS, e46 320Ci cabrio, Mercedes CL 600 BT
Galeria obecnych i byłych aut, EX: e65 760i, E46 330 Cabrio, E46 330d touring, X5 4.4, E38 750i, E38 730d
- alcapone
- Forumowicz
To trzeba z Daytona pogadac o napisanu projektu i bedziemy mieli tpr
"[you]" oceń moje E32
"PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY SĄ DLA SZYBKICH KIEROWCÓW" C.McRae
http://www.facebook.com/BMWKlubSzczecin

"PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY SĄ DLA SZYBKICH KIEROWCÓW" C.McRae
http://www.facebook.com/BMWKlubSzczecin

- bmwteile.net
- Forumowicz
Z tego co się orientuję to wszędzie na świecie korzystanie z torów jest odpłatne bo mają przynosić zysk lub chociaż nie przynosić strat.
Choćby było 100h szkolenia to i tak nie da się ludziom wpoić żeby nagle zaczęli myśleć nie tylko o sobie, ale też o otoczeniu. Bez tego nic na drodze się nie zmieni. Domyślam się, że to przenośnia ale oglądanie zdjęć nic nie daje - widać to na tych kursach zmniejszających ilość pkt karnych. Zwiększanie liczby godzin prowadzi tylko do zwiększenia kosztu kursu, a nie do polepszenia jakości - widać to na przykładzie kursów na kwalifikację wstępną dla kierowców ciężarówek - wiedzą o przepisach tyle samo co po 30h bo resztę z tych 180 (w niektórych przypadkach 300) przesypiają (wtedy pokazują te zdjęcia z wypadków).
Poza tym dosyć wygodnie jest dopatrywać się winy w młodych kierowcach i emerytach, a samemu... no nic - dzięki za przejażdżkę
Choćby było 100h szkolenia to i tak nie da się ludziom wpoić żeby nagle zaczęli myśleć nie tylko o sobie, ale też o otoczeniu. Bez tego nic na drodze się nie zmieni. Domyślam się, że to przenośnia ale oglądanie zdjęć nic nie daje - widać to na tych kursach zmniejszających ilość pkt karnych. Zwiększanie liczby godzin prowadzi tylko do zwiększenia kosztu kursu, a nie do polepszenia jakości - widać to na przykładzie kursów na kwalifikację wstępną dla kierowców ciężarówek - wiedzą o przepisach tyle samo co po 30h bo resztę z tych 180 (w niektórych przypadkach 300) przesypiają (wtedy pokazują te zdjęcia z wypadków).
Poza tym dosyć wygodnie jest dopatrywać się winy w młodych kierowcach i emerytach, a samemu... no nic - dzięki za przejażdżkę

www.bmwteile.net
SPROWADZANIE AUT Z ANGLII,
CZĘŚCI do BMW M3 E36 E46, E39 i innych.
Nowe OPONY.
Kontakt: +48 601 484 272 info@bmwteile.net
SPROWADZANIE AUT Z ANGLII,
CZĘŚCI do BMW M3 E36 E46, E39 i innych.
Nowe OPONY.
Kontakt: +48 601 484 272 info@bmwteile.net
-
- orzel1
- Forumowicz
- DulOla
- Forumowicz
Faqir, ja wyjeździłam w sumie 60h bo 30 z kursu i 30 dodatkowych bo chciałam iść na egzamin świetnie przygotowana,uważałam,że 30h to za mało i pomimo iż zdałam za 1 razem
to moje umiejętności prowadzenia auta ograniczają się raczej do podstaw,zdarza mi się spoglądać na gałkę zmiany biegów a jazda na wsteku to dla mnie czarna magia,boję się jeździć obok tramwaju i skręcać w lewo i nie potrafię otworzyć okna w trakcie jazdy
Ale nie zgrywam ''cwaniaka'' ,na mojej becie obok znaczka BMW Klub Szczecin jest listek klonu co by inni kierowcy wiedzieli z kim mają do czynienia na drodze chociaż śmiesznie to wygląda
Taka jest rzeczywistość 

Beautiful Marvellous Wonderfull
- orzel1
- Forumowicz
Na drodze ogłada jest najważniejsza, listek klonu to świetny pomysł i każdy kto patrzy dalej niż na czubek własnego nosa wykaże wyrozumiałość (nikt się z prawkiem nie rodzi). Inna sprawa to fakt, że szceciniaki nie potrafią jeździć po rondach a mają ich dosyć dużo, w mojej "wsi" jest tylko jedno rondo i z daleka widać, że jest na nim jakiś ZS.
- DULO
- Forumowicz
orzel1 pisze:jakiś ZS
Mylisz się ja potrafię się poruszać po rondach. I nie powinieneś pisać tak ogólnie bo czy to w ZS czy ZPL czy też obojętnie gdzie, zawsze znajdą się cwaniaczki i sieroty. I każdy nawet najlepszy kierowca może mieć zły dzień lub też popełnić błąd.
Ale jak każdy z nas będzie wyrozumiały na drodze dla drugiego to będzie się nam jeździło coraz lepiej.
Dodam że widać poprawę na polskich drogach, ludzie troszkę jakby się poprawili we wzajemnej współpracy przy kierowaniu autami po naszych dziurawych drogach.
MOŻESZ MIEĆ SAMOCHÓD ,ALBO MOŻESZ MIEĆ BMW
- DulOla
- Forumowicz
orzel1 pisze:Inna sprawa to fakt, że szceciniaki nie potrafią jeździć po rondach a mają ich dosyć dużo, w mojej "wsi" jest tylko jedno rondo i z daleka widać, że jest na nim jakiś ZS.
Hmmm to do jakich kierowców będziemy się z Dulem zaliczać jak pod koniec roku się przeprowadzimy i zmienimy tablice na ZPL???
Beautiful Marvellous Wonderfull
-
- PRZYJACIEL KLUBU
DulOla,nie przejmuj sie słowami które napisał orzel1, bo się myli.W naszym mieście kochanym są 2 ronda
Czy to Szczecin czy inna wiocha zawsze znajdą się kierowcy którzy nie umieją jeździć po drogach.Albo niedzielni kierowcy,albo nerwusy za kółkiem.Każdy ma tez swój styl jazdy.
A wynika to też z tego ,że co instruktor ,to inny sposób uczenia i interpretacji przepisów drogowych.Coprawda mam prawko jakieś 18 lat,ale do dobrego kierowcy to mi dużo brakuje.Coraz więcej aut na drogach,coraz mniej kulturalnych kierowców.Mój mąż jak widzi kierowcę który ,łagodnie rzecz ujmując, nie radzi sobie w ruchu miejskim,zawsze ma teorię ,że to na pewno prowadziła kobieta.

Czy to Szczecin czy inna wiocha zawsze znajdą się kierowcy którzy nie umieją jeździć po drogach.Albo niedzielni kierowcy,albo nerwusy za kółkiem.Każdy ma tez swój styl jazdy.
A wynika to też z tego ,że co instruktor ,to inny sposób uczenia i interpretacji przepisów drogowych.Coprawda mam prawko jakieś 18 lat,ale do dobrego kierowcy to mi dużo brakuje.Coraz więcej aut na drogach,coraz mniej kulturalnych kierowców.Mój mąż jak widzi kierowcę który ,łagodnie rzecz ujmując, nie radzi sobie w ruchu miejskim,zawsze ma teorię ,że to na pewno prowadziła kobieta.
-
No kurde orzeł1 ma rację codziennie przemierzam Nasze Szczecińskie ronda, ale to pewnie robią wszyscy. I muszę przyznać ORZEŁ1 ma rację, banda beznadziejnych kierowców interpretujących prawo na swój sposób, jeździ po rondach w Szczecinie.
Przez to ja nie mogę jechać według przepisów i muszę je łamać i każdy inny co by chciał jechać normalnie też nie może bo jakiś kiero lata po rondzie jak chce.
(oczywiście mowa o ruchu na rondzie ostro zatłoczonym) bo po pustym to trzeba postawić bokiem nie inaczej(co nie Lizak):)
Prawda jest taka, że ogólnie Szczecinianie niestety nie opanowali dobrze tej sztuki....taka prawda.
Dulo a z dziesięciu jeden Ty biedny co umiesz jeździć:):):) To Cię w tym tłumie gamoni nie widać:):):):):):):):):):):):):):):)Pozdro:)
Przez to ja nie mogę jechać według przepisów i muszę je łamać i każdy inny co by chciał jechać normalnie też nie może bo jakiś kiero lata po rondzie jak chce.
(oczywiście mowa o ruchu na rondzie ostro zatłoczonym) bo po pustym to trzeba postawić bokiem nie inaczej(co nie Lizak):)
Prawda jest taka, że ogólnie Szczecinianie niestety nie opanowali dobrze tej sztuki....taka prawda.
Dulo a z dziesięciu jeden Ty biedny co umiesz jeździć:):):) To Cię w tym tłumie gamoni nie widać:):):):):):):):):):):):):):):)Pozdro:)
- Kris
- KLUBOWICZ
Faqir pisze: To Cię w tym tłumie gamoni nie widać:):):):):):):):):):):):):):):)
Dula widac doskonale w kazdym tłumie

Kierowcow ktorzy potrafia jezdic po rondzie zgodnie z przepisami tez widac doskonale... zazwyczaj na pasie zieleni jak wciagaja auta na lawety albo pertraktuja z jeszcze mądrzejszymi Panami mundurowymi.

Niestety w Szczecine po rondach jezdi sie albo jak p......a albo cwaniaczy , jesli chce sie jezdzic zgodnie z przepisami , cwaniaki zajadą drogę a p....y nie dadzą zjechać

Ostatnio zmieniony 16-09-2011, 21:57 przez Kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Speed has never killed anyone.
Suddenly becoming stationary, that's what gets you.
BMW M5 (E39) 400 hp - Specs & Performance
SPEEEEED and Power!
Suddenly becoming stationary, that's what gets you.
BMW M5 (E39) 400 hp - Specs & Performance
SPEEEEED and Power!
- DulOla
- Forumowicz
- MANIEK
- Forumowicz
DulOla pisze:Mój mąż jak widzi kierowcę który ,łagodnie rzecz ujmując, nie radzi sobie w ruchu miejskim,zawsze ma teorię ,że to na pewno prowadziła kobieta.
Mój też
Bo to były baby
JEDYNA PIĘKNA NIEMKA JAKĄ ZNAM
http://bmwklub.szczecin.pl/forum/viewtopic.php?t=7377
https://www.facebook.com/pages/Werra-ko ... 5882929020
http://bmwklub.szczecin.pl/forum/viewtopic.php?t=7377
https://www.facebook.com/pages/Werra-ko ... 5882929020