Pokłony dla inwestorów,drogowców i projektantów .

Wasze przemyślenia,opinie na każdy temat.

Moderatorzy: Czolg, zimss, Saillupus, Wiecko, pilot

Faqir
Status: Offline

Pokłony dla inwestorów,drogowców i projektantów .

Postautor: Faqir » 08-02-2011, 12:35

Tak ktoś musi to w końcu powiedzieć na głos!! Mamy świetnych architektów, cudownych drogowców i iście boskich projektantów. Musimy sobie to uświadomić, że ktoś pracuje pod wielką presją goniących terminów, aby zakończyć projekt lub pracę by nam zwykłym szarym obywatelom żyło się lepiej. To naszym drogowcom powinniśmy zawdzięczać to że mamy kilku świetnych światowej klasy kierowców rajdowych, którzy tak świetnie radzą sobie w rajdach. Bo gdzie lepiej nauczyć się prowadzić samochód jak nie na naszych dziurawych drogach. I tu trzeba coś sprostować!! Jadąc miastem często widzimy tych ciężko pracujących robotników, podklejających i wypełniających dziury w nawierzchni i dzięki Bogu, że są tacy i kleją te koszmarne wyrwy, często z nadmiarem ponad poziom standardowej drogi ale to lepiej widać i szybciej można ominąć niż ,,kanion" zalany deszczówką w którym urywamy koła. Pytanie raczej brzmi jak została wykonana i odebrana droga skoro rok po remoncie odpadają płaty asfaltu. Pozapadane studzienki i pofałdowany asfalt to właśnie nasze drogi ba, ktoś wziął za to grube miliony!! To teraz pomyślcie ile miliardów wziął by za drogę która po roku się nie rozpadnie, aż strach pomyśleć!! Drogi w naszym kraju nigdy nie będą trwałe i wytrzymałe do momentu, aż nie pojawią się odbiorcy wykonanej pracy którym będzie zależeć na tym aby droga nie tylko wyglądała, lecz była dobrze utwardzona i wykonana. Kiedy to nastąpi?? chyba nigdy bo dlaczego ma komuś zależeć skoro innym nie zależy?? To nazywa się rzetelność wykonania zadania a rzetelności tutaj wielki brak!! Nie omieszkam oczywiście opisać architektów i projektantów!! To już wyższa szkoła jazdy, polega mniej więcej na tym samym co z wykonawcami dróg ale tu dochodzi jeszcze zapewnienie komfortu w życiu i prosperowaniu codziennym. Mam na myśli wykonywanie parkingów osiedlowych i ogólnego projektu osiedli. Osiedla zamieszkałe przez czterystu mieszkańców co czwarty posiada samochód i co czwarty chciałby zaparkować pod domem a osiedle zostało zaprojektowane w sposób doskonały są miejsca parkingowe a nawet jedno dla osób niepełnosprawnych. Wszystko było byś wetnie gdyby nie ilość miejsc, jest ich aż dwanaście plus jedno dla niepełnosprawnych!! Co się z tym wiąże, ludzie stawiają auta gdzie popadnie, pod oknami i na trawnikach i w sumie się nie dziwię!! Dziwi mnie jednak fakt, że ktoś uznał, że taka ilość parkingów wystarczy no i .....nie wystarczy. Nie wie jaki jest z waszym podejściem do tej sprawy ale moje zdanie jest bardzo proste i chyba jeszcze długo się nie zmieni, a brzmi następująco: Drogowcy dbają o odpowiednią ilość dziur na naszych drogach bo jak by ich nie było to upadły by warsztaty samochodowe i serwisy, architekci będą projektować mniejszą ilość parkingów na osiedlach, żebyśmy stawali na trawnikach a straż miejska wlepiała na mandaty, pieniądze z mandatów będą szły na łatanie dróg, bo nie może być dziur za wiele bo wtedy warsztaty samochodowe zarabiały by za dużo a to nie dopuszczalne.

Pozdrawiam Architektów,Drogowców i Projektantów!!
Ostatnio zmieniony 08-02-2011, 22:25 przez Faqir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shu
Forumowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Shu » 08-02-2011, 15:01

wypowiem się w imieniu architektów; otóż to przepisy narzucone przez urzędy mocno nas ograniczają, bo projektując zagopodarowanie terenu należy zapewnić odpowiedni procent terenów zielonych zwanych trawnikami i tutaj mamy związane rączki bo nikogo nie interesuje, że auta będą stały na trawce oprócz (tfu) straży miejskiej
dodatkowo należy zachować odpowiednią odległość miejsc parkingowych od okien
weź udział w konkursie :P
"chcesz dogonić BMW? kup BMW" - Shu

Faqir

Postautor: Faqir » 08-02-2011, 19:34

Shu ja rozumiem wszystkie ograniczenia i to bardzo naprawdę. Tylko w felietonie opisywane osiedle to, to na którym mieszkam, a moje osiedle znajduje się w parku więc zieleni tu co nie miara!!

Jeśli trzeba zapewnić odpowiednią odległość od okien to jaka to odległość?? skoro na moim osiedlu w jednym miejscu pomiędzy oknami i parkingiem to ponad 20-25m a w drugim przypadku to około 5-7m

I tu może napiszę inaczej, znam kilka może kilkadziesiąt osiedli i z tych które znam, to na żadnym nie ma odpowiedniej ilości parkingów. Świetne rozwiązanie to osiedlowe podziemne parkingi lub garaże. Nie mam najmniejszego pojęcia o architekturze, po prostu oceniam wykonanie i urządzenie osiedli okiem jednego z mieszkańców.

Ps: Z pewnością nie wszyscy architekci podchodzą do sprawy w taki sposób jaki powyżej opisałem ale na pewno jest ich więcej niż tych rozgarniętych i czujących potrzeby przyszłych mieszkańców!! Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
delta-juba
Forumowicz
Kontaktowanie:

Postautor: delta-juba » 08-02-2011, 21:45

Generalnie to też nie wiem jak to jest ale w innych krajach to wydaje mi się że jest to jakoś trochę inaczej z organizowane . A i wykonanie często odbiega od projektu. A jak to jest że wszystko sie rozpada po roku albo dwóch .A no tak że jak budowali nowe mosty na poznańskiej to nurek który tam robił ,powiedział mi żebym zawsze się przeżegnał jak przez nie będę przejeżdżał . Tyle spraw które tam odbiegały od projektu to bańka boli . druga sprawa dziwi mnie to że jak na zachodzie buduje się most to na filarach w projekcie są już polery techniczne dla jednostek które będą przeprowadzały inspekcje filarów .A u nas to można pomarzyć o czymś takim bo takich inspekcji wcale chyba sie nie przeprowadza . Kiedyś jak robili keje to musieliśmy im tłumaczyć jak montuje się kotwy i i jak montuje się sruby naciągowe do ścianki larsenowej i to tylko dlatego że widzieliśmy jak to robią gebelsy . Generalnie to byli w szoku że to się tak robi i jakie to proste i sprytne :mrgreen: .Ale też niema co ukrywać ze park maszynowy w naszym kraju zostawia jeszcze dużo do zyczenia a nie mówiąc o jego ilości. Wiele czasu spędzam na budowach hydrotechnicznych i naprawde jesteśmy daleko za murzyniątkami . Kiedyś budowali prowadnice do mostu dla statków za grubą kasę ,jeżdzili z komputerami mierzyli wiatry prądy i jeszcze chyba częstotliwość plam na słońcu. I tak patrze na to i mówię im że ten projek jest spierniczony i długo to tu nie postoi . Popatrzyli popukali się w czoło i poszli . Teraz wszyscy przy silnym wietrze walą w te prowadnice jak w dzwon Zygmunta i z każdym kim nie gadam to mówi że stare były lepsze .Spotykam tych geniuszy za jakiś czas i pytam czy widzieli jak wygląda ich dzieło dzisiaj to coś pomruczeli i powiedzieli że taki był projekt .No to czegoś tu nie rozumiem lepiej wybudować coś do du** ,niż wysłuchać ludzi co z tego będą korzystać i poprawić to co zostało żle zaprojektowane
Bądź czujny Delta jest wszędzie :D

Awatar użytkownika
Shu
Forumowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Shu » 08-02-2011, 22:14

Faqir, w polsce to bardziej skomplikowane niz sie wydaje, projekty robi sie pod inwestora, ktory ma dolary w oczach, jego nie interesuje wygoda mieszkancow tylko maksymalne wykorzystanie kazdego metra jego dzialki budowlanej, liczy sie kasa
podziemny parking? kolosalne koszty, ktore sie nie zwroca, teraz nawet od piwnic sie odchodzi, ma byc szybko i tanio, architekt ma gowno do gadania, inwestor narzuca a ustawodawca ogranicza i w ten sposob mamy jak mamy a to, ze u Ciebie na osiedlu jest parking pod oknami to samowolka i w razie komplikacji ktos za to odpowie, ale w polsce jak to w polsce, nikt sie tym nie przejmuje, a nam pozostaje narzekac i pisac felietony o absurdach RP

Faqir

Postautor: Faqir » 08-02-2011, 22:24

Pewnie tak jest Shu jak mówisz, że architekt ma duże G.... do gadania. A inwestor chce tanio szybko i bez strat. Więc nie omieszkam zmienić tytułu felietonu. No i Shu mówisz, że pozostaje nam narzekać i pisać jedynie felietony o absurdach RP ale to i tak bardzo dużo, zobacz co mają z ,,wolnością słowa" w Korei!!

Awatar użytkownika
Shu
Forumowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Shu » 08-02-2011, 23:03

nie bronię tutaj wszystkich architektow, sporo jest gamoni popelniajacych bledy a inni gamonie siedza w urzedzie i przepuszczaja buble, nastepnie wykonawca robi wg projektu tlumaczac sie, ze tak ma w projekcie i uj

powazna patologia w naszym kraju jest zatrudnianie do projektowania studentow za smieszne pieniadze i z brakiem doswiadczenia co w konsekwencji skutkuje wypuszczaniem bubli

Awatar użytkownika
Junior
KLUBOWICZ
KLUBOWICZ
Kontaktowanie:

Postautor: Junior » 09-02-2011, 14:44

ale z drugiej strony Shu, tak to u nas jest oszczędza sie na wszystkim na czym tylko można. zagospodarują każdy metr czyli chcą wyciągnąć max z tego co mają a projektantem jest studenciak z 2 czy 3 roku budownictwa czy innego ustrojstwa który (nikomu nie ujmując) nie ma szerokiej wiedzy odnośnie projektowania. tak jest i tak zawsze będzie i nic sie w tej kwestii nie zmieni.
Biżuteria złota i srebrna
skup sprzedaż przerób naprawa.
obrączki ślubne w rozsądnych cenach(każdy wzór)
Zapraszam

Faqir

Postautor: Faqir » 09-02-2011, 14:52

No i tak jak piszecie tak jest a efektem tego jest to co czytamy w felietonie i widzimy na co dzień. Shu no i mam nadzieję, że jeśli projektujesz osiedla to proszę bądź łaskawy dla naszych pokoleń:) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BrzeszczoT
KLUBOWICZ
KLUBOWICZ
Kontaktowanie:

Postautor: BrzeszczoT » 09-02-2011, 17:45

Pod blokiem, w którym aktualnie mieszkam jest bodajże 6 (sześć) miejsc parkingowych i aż 3 garaże, a blok ma ponad 100 mieszkań. Gdzie tu logika? W rezultacie zastawione jest pół ulicy i trzeba się mijać wahadłowo, a za blokiem tam gdzie teoretycznie nie powinno nic stać zawsze jest full aut. Na dodatek uliczka jest ślepa więc trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby wyjechać. Wokoło jest pełno miejsca i zieleni, z której mało kto korzysta, ale autem tam nie wjedziesz bo zaraz świstek za szybką będzie. :/
Mieszkam przy stawie zwanym popularnie Paj. Co do stanu dróg to się nie wypowiadam bo temat nie do przeskoczenia w naszym kraju :) W listopadzie wymiałem łożysko w kole, a od stycznia już mi huczy dzięki naszym cudownym drogom :/
Obrazek

puchi333

Postautor: puchi333 » 09-02-2011, 23:07

BrzeszczoT pisze:Pod blokiem, w którym aktualnie mieszkam jest bodajże 6 (sześć) miejsc parkingowych i aż 3 garaże, a blok ma ponad 100 mieszkań. Gdzie tu logika?

A z którego roku jest blok?
Zauważ,że nasze miasto jest pełne osiedli budowanych w czasach kiedy to samochodów było bardzo mało i niewielkie parkingi wystarczały.Z drugiej strony jestem ciekawy kiedy ktoś wpadnie na pomysł i zacznie budowac parkingi piętrowe.Cały świat robi to już od wielu wielu lat.I niech mi nikt nie mówi,że to się nie opłaca albo jest za drogie.

Faqir

Postautor: Faqir » 09-02-2011, 23:14

Parkingi piętrowe ?? Puchi123 kiedyś mi się to śniło a nawet dwa razy dałem na tace i nic to niczego to nie przyniosło:)

Awatar użytkownika
delta-juba
Forumowicz
Kontaktowanie:

Postautor: delta-juba » 10-02-2011, 14:24

Tak jak shu napisał fanaberie kosztują , teraz nawet bloków powyżej piątego piętra nie budują bo winda kosztuje tyle co 1/4 całego bloku . Ale panowie nie ma co narzekać bo szczecin rozpoczął poważną inwestycje poprawiającą przepustowość i bezpieczeństwo na drogach miasta .Sprawa jest poważna bo po zakończeniu tej inwestycji to na wsi już na nic pieniędzy nie starczy a na pewno już nie na asfalt. Ale za to na gdańskiej będą kładeczki ,co mnie osobiście pasuje .
Następna edycja Spotu to"BMW auf den Grundbruch in der Fahrbahn "
Bądź czujny Delta jest wszędzie :D

Awatar użytkownika
Czolg
KLUBOWICZ
KLUBOWICZ
Kontaktowanie:

Postautor: Czolg » 10-02-2011, 14:45

a w Szwecji to windy są nawet jak budynek ma pater i pierwsze piętro... postawili by w centrum ze 3 parkingowce to i okoliczni mieszkańcy będą mieli gdzie parkować, a strefa będzie dla przyjezdnych.
Warcy Rycy Cescy

Wróć do „Felietony”