Nie jest chyba tajemnicą, że My rasa ludzka, nie jesteśmy wstanie wykorzystać swoich zdolności umysłowych w 100% Ba nawet nie 10% U większości ludzi na świecie wykorzystanie mózgu ogranicza się do 7 - 8% Mam nadzieję, że nikogo nie zasmuciłem:) Jest garstka osób na świecie które potrafią używać swojego mózgu w procencie większym niż 10.
Tak zwani geniusze lecz nie jest to warunkiem który pozwala nim zostać.
Naukowcy nie potrafią ustalić dlaczego tak właśnie jest. Nie dziwi mnie to bo nauka o człowieku czyli samym sobie jest nie łatwa, ale łatwo natomiast jest oszukać swój rozum na tyle, że włos jeży się na głowie.
Nie jest to sztuczka, ani iluzja oczywiście zależy to tylko i wyłącznie od naszej podświadomości, tak jak kodujemy lub programujemy komputer, tak właśnie również można poczynić sobie z własnym mózgiem. Na dziesięciu osób osiem robi duże oczy, czemu ?? Zaraz wyjaśnię.
Najprostszym sposobem na jest sygnał podprogowy: Patrzysz ale nie widzisz, a jednak można Cię sterować urywkami taśm filmowych wciętych w dany materiał. Sprawa jest prosta, oglądając reklamę w telewizji, materiał może być tak skręcony aby nakłonić cię do zakupu właśnie tego proszku, a nie innego. Dlatego sygnał telewizyjny podprogowy jest zakazany.
Wszystko jest takie jak zawsze bo oglądasz reklamę która nie różni się od innych, i choćbyś przyglądał się jej nad wyraz baczniej niż zawsze niczego nie zauważysz. I nawet nie wiesz a twoja głowa czyta informację której ty nie widzisz. Polega to na tym, że zawarta na taśmie wiadomość jest tak krótka, że oko jej nie wyłapuje.
Jest też opcja która pozwala sterować swoim rozumem w sposób świadomy. A mam tu na myśli przekonywanie samego siebie do czegoś co jest dość banalne i tu kilka przykładów:
-Kilkakrotnie przed snem uświadom sobie lub też powtórz w myśli, że jutro obudzisz się od danej godzinie. (nie koniecznie musi się udać ale to kwestia praktyki)
-Kilkakrotnie w ciągu dnia uświadom sobie, że godziny jakie będziesz widział na zegarku będą godzinami pełnymi lub np; za piętnaście (i zacznij od dnia następnego)
-Przed snem uświadom sobie, że jutrzejszą kawę lub herbatę którą będziesz słodził cukrem to go wysypiesz i na pewno to zrobisz. Na drugi dzień wstań i postaraj się go nie wysypać, a i tak wysypiesz.
Kilka błahych przykładów tego jak można samego siebie sterować nawet o tym nie wiedząc, wszystkie te rzeczy napisane powyżej trzeba podświadomie chcieć, ale ich nie kontrolować; tzn: Jeśli mowa o drugim przykładzie z zegarkiem, będziesz to kontrolował i specjalnie co 4 minuty patrzył w zegarek to możesz zapomnieć o eksperymencie. Chodzi tu o to, że życie ma normalnie płynąć do przodu , a ty masz zapomnieć o tym o czym myślałeś wczoraj przed snem, przypomnisz sobie dopiero wtedy gdy się na tym złapiesz.
Ludzki rozum jest na tyle nieznany, że aż przerażający, pewnie pozostawieni sami w ciemnościach lub w lesie widzieliście kontury postaci lub zwierząt których tak naprawdę nie było, ale tak zwany strach rysował je w waszym mózgu, trochę to chore ale każdy tak miał.
To samo można powiedzieć o ciemnościach w domu, raz na jakiś czas przeskoczą talerze w zlewie, telewizor pstryknie, lub przepali się żarówka. Najbardziej zastanawiające jest jednak to, że gdy dzieje się coś dziwnego np: w domu w nocy, pierwsze co robimy to zapalamy światło, odruch normalny bo chcemy więcej widzieć, zapalamy i parzymy starając się dostrzec to co wzbudziło nasz nie pokój, gdy już się napatrzymy gasimy światło bo niczego nie znaleźliśmy, i wiemy bo przecież widzieliśmy, że wszystko jet normalnie, ale jednak narasta w nas chęć spania przy zapalonym świetle.
Rozum płata niesamowite figle, potrafi tak rozbudzić naszą wyobraźnie to tego stopnia, aż przyśpiesza serce i łatwo mu to przychodzi gdy leżysz lub siedzisz, a my sami władcy swoich ciał musimy się przebiegnąć, pojechać na rowerze itp. żeby pobudzić układ krwionośny wraz z sercem. Jakie to niesprawiedliwe.
Rozum umie tylko to czego nauczyliśmy go od urodzenia, mówić,pisać, czytać,chodzić i jeszcze wiele wiele innych, to czego nauczył się sam podczas dużego stresu, radości zmęczenia to już ,,jego" sprawa nad którą my właściciele nie panujemy.
Ktoś kiedyś powiedział, że zawał serca wynika z wielu powodów, zapchanych tętnic, wad wrodzonych itp. i miał rację, ale to mózg dyktuje sercu kiedy ma zacząć szwankować.
Przydał by się puenta, ale lepiej skupić się nad niewysypywaniem cukru.
Pozdrawiam:)
Ps: Wera akapity specjalnie dla Ciebie
Ps2: Puchi333 nie ma wykrzykników!!
Jak łatwo oszukać swój 7% rozum.
Moderatorzy: Czolg, zimss, Saillupus, Wiecko, pilot
- DULO
- Forumowicz
- Status: Offline
Czekałem na ten felieton, wiedziałem, że to opiszesz.
Ale coś w tym jest, ja jednak wolę się na tym nie zastanawiać tak samo jak wolę się nie zastanawiać nad wszechświatem, galaktykami i układami słonecznymi, ich powstaniem i funkcjonowaniem, ponieważ i tak tego nie zrozumiem.
Ale coś w tym jest, ja jednak wolę się na tym nie zastanawiać tak samo jak wolę się nie zastanawiać nad wszechświatem, galaktykami i układami słonecznymi, ich powstaniem i funkcjonowaniem, ponieważ i tak tego nie zrozumiem.
MOŻESZ MIEĆ SAMOCHÓD ,ALBO MOŻESZ MIEĆ BMW
- KubicaPL
- Forumowicz
- Status: Offline
Re: Jak łatwo oszukać swój 7% rozum.
Faqir pisze:
Najprostszym sposobem na jest sygnał podprogowy: Patrzysz ale nie widzisz, a jednak można Cię sterować urywkami taśm filmowych wciętych w dany materiał. Sprawa jest prosta, oglądając reklamę w telewizji, materiał może być tak skręcony aby nakłonić cię do zakupu właśnie tego proszku, a nie innego. Dlatego sygnał telewizyjny podprogowy jest zakazany.
Wszystko jest takie jak zawsze bo oglądasz reklamę która nie różni się od innych, i choćbyś przyglądał się jej nad wyraz baczniej niż zawsze niczego nie zauważysz. I nawet nie wiesz a twoja głowa czyta informację której ty nie widzisz. Polega to na tym, że zawarta na taśmie wiadomość jest tak krótka, że oko jej nie wyłapuje.
O tym słyszałem i kiedyś nawet fajny program w TV był.
Faqir pisze:
-Kilkakrotnie w ciągu dnia uświadom sobie, że godziny jakie będziesz widział na zegarku będą godzinami pełnymi lub np; za piętnaście (i zacznij od dnia następnego)
U mnie to działa. Bardzo często, jak budzę się w dniu, w którym dzieje się coś ważnego, to budzę się na minutę przez budzikiem.